Technika - Jimny függõcsapágy cseréjeHa erõsödõ kormányrázást tapasztalsz, húz valamelyik irányba az autó, vagy ránézésre furán áll az elsõ kerék, akkor érdemes megnézni, hogy a függõcsapágyak rendben vannak-e.
Ha az érintett kereket megemelve alul-felül megfogva kotyogás érezhetõ, akkor jó eséllyel itt lesz a gond.
Jelen leírás egy Jimny bal oldali képeivel van illusztrálva, a másik oldal ugyanilyen, és az SJ/Samurai esetén sincs nagy különbség (az említett csapágyak és szimmeringek is ugyanazok).

Elõször is fékezd be az autót, lazítsd meg a kerékcsavarokat, majd emeld fel az autót az érintett oldalon, és vedd le a kereket, ekkor láthatóvá válik a féknyereg.Egy 12-es kulcs segítségével hajtsd ki a nyereg elsõ csavarját (a képen a bal oldali), majd lazítsd meg a hátsót.Ekkor a féknyerget el lehet forgatni, a hátsó csavart tengelyként használva.A fékbetéteket kis lemezrugók tartják a helyükön, általában húzásra a betétek kiugranak, ha mégsem, csavarhúzóval lehet segíteni. Ügyelj rá, hogy a rugók a helyükön maradjanak.(Megjegyzés: amennyiben a féket nem akarod ellenõrizni, az elõzõ három pont kihagyható, kis ügyességgel le lehet venni egyben a féknyerget betétekkel együtt, és vissza is lehet rakni, bár kétségtelenül nehezebb úgy hozzáférni is.)

A nyerget az agyhoz két csavar tartja hátulról (lásd a következõ képen).
Hajtsd ki ezeket, majd a féknyerget tedd el az útból (pl. kösd hozzá a rugóhoz).

 


Következhet a féktárcsa levétele. Ha szerencséd van, simán le lehet húzni a helyérõl (esetleg egy-két középre mért kalapácsütéssel elõsegítve), de ha rég nem volt szétszedve, nem biztos, hogy könnyen megadja magát. Erre az esetre találsz két menetes lyukat a féktárcsán, amibe két M8-as csavart párhuzamosan behajtva le lehet tolni a féknyerget az agyról.Egyúttal érdemes ellenõrizni a tárcsák állapotát, az elsõ képen lévõ még rendben van, a második viszont elég rosszul néz ki, az ilyet már érdemes cserélni vagy felszabályoztatni.

 

Következhet az agykapcsoló (szabadonfutó) leszerelése.
Ötletesen módon E10-es fejû torx csavarokkal van rögzítve, ha ilyen nincs kéznél, egy 10-es kiskrovával óvatosan ki lehet õket hajtani.Az agykapcsoló leszerelése után láthatóvá válik a féltengely vége. Ezen egy zégergyûrû található, aminek a leszedésénél nem árt egy zégergyûrû-fogó. Alatta egy téglalap alakú alátét van, ezt is vedd ki.Hajtsd ki a féktárcsa védõlemezének négy csavarját.Óvatosan húzd le a vákuumcsöveket.Egy gömbfejlehúzóval kösd le a kormány rúdjait.
(Megjegyzés: ez nem feltétlenül szüséges, elegendõ mértékben félre lehet hajtani akkor is, ha egyben marad.)Az agy hátulján hajtsd ki a kis csavarokat, amik a tömítést és az azt rögzítõ lemezt tartják.Ezután jöhetnek maguk a függõcsapok, alul-felül vedd ki a négy csavart. Nem illik az alsót és a felsõt ill. a két oldalit összecserélni, mert különbözõen kopnak.Ha a csavarok kint vannak, ki lehet húzni a függõcsapokat. Szeretnek összeragadni, így van rá esély, hogy ehhez némi gyõzködés kelljen.
Ezen a ponton ki fog folyni a zsírból, olajból és vízbõl álló mocsok, úgyhogy ha tiszta környezetben dolgozol, tegyél alá tálat vagy rongyokat. Sokat.

 

Az elsõ egy még egyben lévõ, de leharcolt csapágy. A második egy kevésbé ép állapotban kikerült darab.

 

A függõcsapágyak 30302 méretûek. Lehet kapni olcsót is (pl. az elõzõ képen látható KBS márkájú), csak nem érdemes megvenni, mert irreálisan rövid idõ alatt fog rommá törni. Ajánlott a KOYO 30302 JR, vagy egyéb, minõségi darab megvásárlása.

Következhet a takarítás: töröld ki a dzsuvát az agyból, a hídtokból, húzd ki a féltengelyt, és azt is pucold le.

A függõcsapágy szétszedhetõ két részre, a görgõkosárra és egy külsõ gyûrûre. Ez a külsõ gyûrû még a helyén van (már ha nem tört az is össze, lásd olcsó kínai csapágy), és ezt is ki kell cserélni.Nem mindig egyszerû kiütni, ha nem sikerül egy csavarhúzóval és egy kalapáccsal megütni a pereménél, akkor végsõ megoldásként szóba jöhet, hogy hegesztõvel rápöttyint az ember a belsõ felületére, és akkor már lesz mivel kiütni.Az új csapágy házát úgy üsd be, hogy egy fadarabbal tartod oda, és azt ütöd meg a kalapáccsal, így elkerülhetõek a sérülések.

Ha már itt jársz, érdemes kicserélni a féltengelyszimmeringet is. Ha nincs kéznél ilyen szerszám, egy erõs drótból érdemes kampót hajlítani, beakasztani a szimmeringbe, majd egy hirtelen mozdulattal ki lehet rántani.
Az új szimmeringet érdemes beolajozni, majd egy megfelelõ méretõ fadarab vagy pl. egy 32-es krovafej segítségével kell beütni a helyére, figyelve arra, hogy biztosan ne álljon ferdén.
A szimmering hétköznapi darab, méret alapján bármelyik csapágyboltban megvehetõ, 26×38×7 R23/TC a neve.

Íme a kipucolt hídtok az új csapágyházakkal és szimmeringekkel.Kezdõdhet az összerakás. Tedd tele a féltengelycsuklót zsírral, majd dugd be a helyére. Kicsit játszani kell vele, hogy megfelelõ magasságban legyen a túlsó vége, és becsússzon a diffibe.Zsírozd be az új függõcsapágyakat, és tedd a helyére a felsõt. Az alsót is óvatosan illeszd a helyére, majd húzd rá a hídtokra az agyat. Az agyba elõírás szerint összesen 100 ml zsír kell csak, és a gyár nem javasolja a nagyobb mennyiséget sem.
Következhet a függõcsapok behelyezése, érdemes õket körbekenni tömítõpasztával (bár ideális esetben enélkül sem szivároghatnak).
Csavarozd vissza a függõcsapokat, húzd meg õket 25 Nm-rel.
Kösd vissza a gömbfej(ek)et, húzd meg az anyát 42 Nm-rel (ha lekötötted).
Következhet a gömb tömítése. A nyílásnak a tömítésen és a takarólemezen is felfelé kell állnia.

 

Húzd meg a csavarjait 10 Nm-rel.
Tedd vissza a féltengelyre az alátétet és a zégergyûrût.
Kösd vissza a vákuumcsöveket, tedd vissza az agykapcsolót, húzd meg a csavarjait 48 Nm-rel.
Rögzítsd a takarólemezt és a féknyereg csavarjait (83 Nm), illetve rakd vissza a fékbetéteket, húzd meg a csavart (22 Nm – ha szétszedted).

Szereld vissza a kereket, és engedd le az emelõt.


Forrás, képek: Martin Lines - www.bigjimny.com
Fordítás, megjegyzések, módosítások: nyuszy - a szerzõ engedélyével
2010.09.23.